Despre noi
Filarmonica

Cine suntem
Filarmonica George Enescu este prima și cea mai importantă orchestră simfonică din România. O deschizătoare de drumuri din 1868, la intersecția culturii naționale și internaționale.
Suntem cel mai bun ansamblu de muzică clasică din România, cu muzicieni dăruiți, care își contopesc talentele aspirând către tehnica și expresivitatea perfecte, pentru a face muzică împreună, ca un tot armonios.
Suntem dedicați performanței muzicale. Colaborăm cu cei mai buni dirijori și soliști, pentru a oferi publicului experiențe care îmbogățesc sufletul, într-un spațiu de creștere și grație.
Pornind de la istoria noastră bogată, ne străduim să fim locul prin excelență în care ne împlinim identitatea de cetățeni ai umanității, prin muzică.
Filarmonica George Enescu dă viață muzicii de valoare universală, printr-o interpretare care unește artiștii și spectatorii în trăirea unei stări de grație.
Ce facem
Filarmonica George Enescu oferă bucuria muzicii clasice ca limbaj universal de exprimare și înțelegere.
Ne propunem să fim un catalizator care face din București un loc mai bun în care să trăim și din casa noastră - Ateneul Român - un loc sigur pentru umanitatea noastră, trăită în cheie simfonică.
Aici, Filarmonica George Enescu creează și întreține o stare de grație.
Cum facem
Un far cultural de peste 150 de ani, Filarmonica George Enescu reunește artiști și public, hrănind spiritual și deschizând o perspectivă rafinată asupra vieții prin grația și puterea transformatoare a muzicii.
În Ateneul Român - templul muzicii și al ideilor care este casa noastră și ne modelează sunetul - artiști și spectatori deopotrivă ne regăsim în valorile universale, împărtășim aceeași experiență, cunoaștem același adevăr și devenim împreună mai mult decât putem fi de unii singuri.

Filarmonica George Enescu: Istorie și moștenire

Societatea Filarmonica Română (înființată la 28 iulie 1868)
Filarmonica George Enescu este cea mai reprezentativă instituţie muzicală din România, cu peste un secol și jumătate de istorie consistentă.
Fondată în aprilie 1868, Societatea Filarmonică Română, sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea la București a unei orchestre simfonice permanente, pentru dezvoltarea culturii muzicale şi popularizarea muzicii clasice.
Primul concert al orchestrei a avut loc pe 15 decembrie 1868, sub bagheta iniţiatorului său.
De la inaugurarea sălii de concerte a Ateneului Român, pe 5 martie 1889, concertele au început să se desfășoare în această clădire, ca și în prezent. Ateneul Român a devenit astfel emblema culturii românești și sediul Filarmonicii.
Lui Wachmann, care a condus prima orchestră simfonică până în 1907, i-a succedat Dimitrie Dinicu (1868-1936), iar acestuia, din 1920, remarcabilul dirijor George Georgescu (1887-1964), elev al lui Arthur Nikisch.

Dirijorul George Georgescu
În perioada directoratelor lui George Georgescu (1920-1944; 1954-1964), repertoriul s-a modernizat, iar Filarmonica a intrat în circuitul muzical internațional.
A participat la primele turnee peste hotare și a invitat la București mari personalități ale lumii muzicale interbelice, precum Jacques Thibaud, Pablo Casals, Igor Stravinski, Enrico Mainardi, Alfred Cortot, Maurice Ravel, Richard Strauss, Yehudi Menuhin, Herbert von Karajan.
Tot lui George Georgescu i se datorează înregistrări discografice de referinţă, cum ar fi integrala simfoniilor de Beethoven.
După al Doilea Război Mondial, instituţia şi-a diversificat activitatea, în mandatele lui Constantin Silvestri şi George Georgescu.
Se înfiinţează Corul academic, se constituie un valoros corp de solişti concertişti (instrumentişti şi cântăreţi), diverse ansambluri camerale (de la orchestră până la trio cu pian).
De numele lui George Georgescu se leagă şi concertele memorabile susţinute de Orchestra Filarmonicii la primele ediţii ale Festivalului Internaţional George Enescu. În perioada postbelică, la conducerea Filarmonicii s-au mai succedat: Mircea Basarab, Dumitru Capoianu, Ion Voicu, Mihai Brediceanu.

George Enescu și Pablo Casals soliști & George Georgescu la pupitrul Orchestrei FGE, 1937
Începând cu 1955, după moartea lui George Enescu, Filarmonica poartă numele marelui muzician român, pentru a-i păstra vie memoria, a-i onora impresionanta creație artistică și a perpetua complexa moștenire enesciană.
După căderea regimului comunist, conducerea instituției a fost încredinţată marelui pianist Dan Grigore (1990), dirijorului Cristian Mandeal (1991-2009) și directorului general Andrei Dimitriu (2010-2022). Sub bagheta lui Cristian Mandeal, Filarmonica George Enescu a recâştigat din strălucirea de odinioară.
Orchestra Filarmonicii a realizat o discografie complexă, printre care se află integrala lucrărilor simfonice de George Enescu şi de Johannes Brahms. Pe lângă concertele simfonice şi camerale curente (aproximativ 300 anual), Filarmonica a înregistrat zeci de discuri LP și CD şi a întreprins turnee de succes în Europa, Asia şi Extremul Orient, câştigându-şi astfel o reputație la nivel internaţional.
Au fost promovaţi tineri muzicieni români de certă valoare internaţională, printre care Ioana Cristina Goicea, Daniel Ciobanu, Gabriel Bebeşelea, Andrei Ioniţă, Vlad Stănculeasa, Mihai Ritivoiu, Valentin Şerban ş.a.
Din aprilie 2022, directorul Filarmonicii este violoncelistul Marin Cazacu, filarmonist cu experiență şi solist al acesteia, profesor universitar şi unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni români din ultimele decenii.
Sub conducerea sa, stagiunea simfonică și-a îmbogățit programul substanțial, atât prin invitarea unor artişti străini de mare calibru, precum Mikhail Pletnev, Charles Dutoit, Vadim Repin, Thomas şi Michael Sanderling, Lawrence Foster, Leonard Slatkin, Vasilii Petrenko, Andreas Haefliger, Sayaka Shoji, Hrachuhi Bassenz, Julian Rachlin, Renaud Capuçon ş.a., cât și prin promovarea unui repertoriu ambițios și divers.

Cariere
Pentru înscrierea la concursurile susținute de Filarmonica George Enescu, vă rugăm să completați formularul de înscriere (Anexa 2) și adeverința care atestă vechimea în muncă (Anexa 3).